BÖĞÜRTLEN

10 Ocak 2011 – 21:55 -

BÖĞÜRTLEN
Gülgiller familyasındandır. Böğürtlenin 17 türüne ülkemizdeki orman ve fundalıklarda; yol, bahçe ve hendek kenarlarında rastlanmaktadır. Özellikle  köyümüzün  kuzeyinde   bulunan eski bük ve acer bük diye adlandırılan bölgede tarlaların yastıkbaşı tabir edilen takımlarında bulunur. Halk arasında zıncarlık da denilmektedir. Böğürtlen türleri 1-3 m. boylanabilirken, kimi türleri sarmaşık şeklinde, kimileri de yerde sürünerek gelişir. Kısaca böğürtlen diye bildiğimiz bu bitki 3 m. boylanabilir.kenarları dişli 3-5 yaprakçıktan oluşan ve kışın dökülmeyen yaprakları, yaz aylarında tek tek ya da salkım halinde açan pembe veya beyaz çiçekleri vardır. Yaz sonu ya da sonbahar basında bu çiçekler kırmızımsı kara renkli, üzeri çok ince tüylü, duta benzeyen meyvelere dönüşür. Yer ve toprak konusunda hiç seçici olmayan böğürtlen, seyrek olarak döktüğü tohumlarıyla; daha çok yere değen dallarının köklenmesiyle veya köklerinin yeniden filizlenmesiyle çoğalır. Çok dikenli de olduğu için, doğal çit olarak tercih edilen bir bitki türüdür.Böğürtlenin meyvelerinde sabit ve uçucu yağ, meyve şekeri, organik asitler, sitrik asit, C vitamini, pektin ve demir; yapraklarında tanen ve organik asitler bulunur. Böğürtlen meyve olarak çiğken yenildiği gibi reçel, şurup, şekerleme, pasta, likör ve sirke yapımında kullanılmaktadır

KANSERE KARŞI BÖĞÜRTLEN

Böğürtlende ”ellagic asit” bulunduğunu, yapılan araştırmaların bu asidin kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediğini ortaya konulmuştur.Yapılan  çalışmalarda, kanserin başlangıcını ellagic asidin engellediği görülmüştür. İçeriğinde bol miktarda ellagic asid bulunan böğürtlen, bu nedenle kansere karşı bire bir yararlı olduğu kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediği,araştırmalarla ortaya çıkmıştır.

BÖĞÜRTLENİN FAYDALARI

Düzenli yenen böğürtlen yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarını önler.
Böğürtlenin sıkılarak elde edilen suyu ishallerde çok faydalıdır. Ancak böğürtlen suyu saklanamaz taze içmek gerekir, saklanırsa sirkeleşir.
Ağız yaralarında, gerek taze ve gerekse kurutulmuş böğürtlen suda haşlanırsa, bu çay ağız yaraları için çok faydalıdır.
Kurutulmuş yapraklarından yapılan şurubunun kanı temizleyici etkisi de var. Bu şurup öksürüğü olanlara da iyi gelmektedir.
Her gün yenen bir avuç böğürtlen kanserden korur. Yapılan araştırmalar böğürtlenin, bünyesinde barındırdığı antioksidanların bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Kanı incelterek kan şekerini dengeleyen böğürtlen, diyabet rahatsızlıkları olan hastalar için önemli bir şifa kaynağI
Yaprakları kaynatılarak suyu ile gargara yapılırsa, diş eti ve bademciklerdeki iltihaplara iyi gelmektedir.
Kökleri kaynatılarak suyu içilirse böbrek kumunun ve taşlarının düşmesine yardımcı olmaktadır.  
Böğürtlenden şurup ve reçel de yapılır. Şurubu göğüs ve solunum yolları rahatsızlıklarında oldukça yararlıdır. Böğürtlen yaralara sürülürse iyileşmelerini kolaylaştırır.
İyi bir antioksidandır. Vücuttaki zararlı maddelerin temizlenmesine yardımcı olur.
Tansiyonu düşürür ve bedeni güçlendirir.
Olgun böğürtlen idrar söktürücüdür ve kabızlığa iyi gelir.
Tok tutan bir meyve olan böğürtlen zayıflamak isteyenler için de çok faydalıdır.

 

 


Kategori Bunları Biliyor musunuz? | Yorum yok »

Post a Comment