DOMATES

10 Ocak 2011 – 23:05 -

DOMATES

Domates tek yıllık bir bitkidir. yaklaşık 1900 yıllarında Adana’da yetiştirilmeye başlanmıştır. Anavatanı Peru dur.Ucuz ve bol vitamin kaynağı olan domates besleyici ve lezzetli özelliğinden dolayı dünyanın birçok ülkesinde en çok üretilen sebzelerdendir. Turfanda olarak yetiştirilebilmesi nedeni ile her mevsimde tüketilebilmektedir. İçinde A, B1, B2, C, K vitaminleri, niacin, protein, yağ, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Taze olarak yenildiği gibi salça, domates suyu, konserve turşu, reçel, ketçap, şeklinde de tüketilmektedir. 5-6 kg domatesten yaklaşık 1 kg salça elde edilmektedir.

DOMATESİN FAYDALARI

Domates, zengin oranlardaki A, C ve E vitamin gibi antioksidan içeriğiyle, kansere yakalanma riskini azaltmaktadır. Bu bağlamda, başta meme ve prostat kanseri olmak üzere bazı kanser türlerinin oluşumunu engellemektedir.Ayrıca;

Cildi Korur:Yapılan bir araştırmada, güneş yanıklarından şikayetçi ve güneşe karşı hassas cilde sahip olan bir grubun günlük beslenmelerine domates eklendi. Akdenizde yaygın olan bu tarz bir beslenme düzeni uygulayanların ciltlerinin, 10 hafta sonunda güneşin UV ışınlarına karşı daha güçlü bir hal aldığı belirlendi.

Yaşlanmaya Karşı Savaşır: Domatesleri, az miktarda zeytinyağı ile birlikte tüketildiğinde, yaşlanmaya karşı vücudu daha güçlü bir hale gelir.

Kan Basıncını Düşürür:Domates kan  basıncın düşürmeye yardımcı olur. Hipertansiyondan şikayetçi bir grup hasta üzerinde yapılan bir araştırmada, hastaların günlük besinlerine domates eklendiğinde 8 hafta süren araştırmada her gün domates tüketen hastaların kan basıncı değerlerinin düştüğü gözlenmiştir.

Gribi Önler:İnsanların, düzenli olarak domates tüketmesi durumunda bakterilere, virüslerle, soğuk algınlığı ve gribe karşı vücudu  dirençli hale getirdiği görülmüştür.

Kolesterolü Kontrol Eder: Günlük domates tükrtilmeye başladıktan sonraki 4 hafta içerisinde HDL(iyi kolesterol) seviyeniz %15 artar, bununla beraber LDL(kötü kolesterol) seviyesinin  düştüğü tesbit edilmiştir. 


Kategori Bunları Biliyor musunuz? | Yorum yok »

Post a Comment