DUT

10 Ocak 2011 – 21:57 -

DUT

Yapılan araştırmalarda    dutun meyvesi ve yapraklarının birçok faydalarının olduğu  özellikle dut’un kanserden kolesterole kadar bir çok hastalığa iyi geldiği ortaya çıkarken, aynı zamanda dut ağacının da tenis raketi, sörf tahtası, bot gibi spor ekipmanlarında  da öncelikle tercih edildiği  ve kulanıldığı tesbit edilmiştir.Ayrıca dutun faydaları saymakla bitmiyor. Üzüm, dut ve yerfıstığında kanseri önleyen bir madde bulunduğunu açıklayan uzmanlar ‘resveratrol’ isimli molokülün maddenin vücutta kanser hücrelerini hedef alarak onları tahrip eden, kanser karşıtı bir unsura dönüştüğünü  gözlemlemişlerdir.  Dut, dalından veya toplanır toplanmaz tüketilmelidir. Toplandıktan birkaç saat içerisinde tadı yavaş yavaş değişmeye başlar. Çünkü içeriğinde bulunan bazı etkin maddeler toplandıktan birkaç saat sonra değişime uğrar. Özellikle petunidin maddesi özelliğini toplandıktan kısa bir süre yitirmeye başlar. Yaz aylarında da dutun tazesini dalından tükettiğiniz zaman doğal bir antibiyotik tüketiyorsunuz demektir. Anadolu’da beyaz dut ve yapraklarının bazı iltihaplı hastalıklara karşı kullanıldığı çok eskiden beri bilinmektedir. Dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunmaktadır. Şeker hastalarının derilerinde kapanmakta geciken yaralara karşı taze dut yaprağından hazırlanmış ve ılık olarak uygulanacak dut yaprağı çayının pansumanı iyi bir destekleyicidir. Öte yandan, dut ağacından beslenen zararlı böcek olmadığı için herhangi bir tarım ilacı da kullanılmamaktadır. Bu nedenle dut dünyanın en ekolojik ürünlerinden biri olarak sayılıyor.

DUT’UN  FAYDALARI

– Ne şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır.
– Beyaz  dut yaprakları idrar söktürür, vücutta biriken suyu boşaltır.   
– Sabah aç karnına yenir ve üzerine su içilirse bağırsakların çalışmasını sağlar.
 – İştah artırır, enerji verir.
 – Kalsiyum , demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengindir.
 – Dut meyvesi, dut pekmezi, dut hoşafı ve reçeli kalp zayıflığının tedavisinde, mide  bağırsak hastalığının tedavisinde  son  derece faydalıdır.
 -Siyah dut kan yapar, böbreklerin yağını besler, boğaz şişkinliğine, çiçek ve kızamık   hastalıklarına şifalı gelir, mideyi ve bağırsakları güçlendirir, idrarı söktürücü etki yapar.
-Siyah dut suyu ile yapılan gargara ağız içi iltihaplarına, diş eti iltihaplarına, diş eti şişmesine, bademcik iltihaplarına ve boğaz ağrılarına iyi gelir.


Kategori Bunları Biliyor musunuz? | Yorum yok »

Post a Comment