KAYISI

10 Ocak 2011 – 23:10 -

Tarihi kaynaklara göre Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin’i içerisine alan çok geniş bir bölgenin kayısının ana vatanı olduğu sanılmaktadır. Günümüzden 5000 yıl gibi çok uzun bir zaman önce kayısı bu bölgede bilinmekte ve tarımı yapılmaktaydı. Büyük İskender’in seferleri sırasında kayısı M.Ö. IV yy’ da Anadolu’ya getirilmiş yetişmesi için uygun iklim ve toprakları Anadolu’da bulunduğundan Anadolu kayısının ikinci vatan olmuştur. Kayısı, coğrafik olarak dünyanın hemen hemen her yerine dağılmış olsa da daha çok Akdeniz’e yakın olan Ülkelerde Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarına yayılmış ve burada yetişme alanlar bulmuştur. Dünya yaş kayısı üretiminde Türkiye birinci sıradadır. Kayısının en kalitelisi Malatya yöresinde yetiştirilmektedir. Bunun sebebi eşsiz bir ekolojiye ve bol mineral toprağa sahip olmasıdır. Darende, Hekimhan, Akçadağ, ve Merkez ilçe kayısı üreten başlıca şehirlerdir. Malatya kayısısı eşsiz tadı ve lezzeti ile bütün dünyada ispatlanmıştır. Malatya resindeki kayısıların çoğunluğu kurutulmakta ve bu bölge dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık %65-80′ını karşılamaktadır.

KAYISININ FAYDALARI

1.Beyinin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır.

2.Karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamirini  sağlar.

3.Kemiklerin ve dişlerin çok daha düzgün ve sağlam  olmasında önemli rol oynar.

4.Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur.

5.Mide on iki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur ve bu arada meydana gelmiş ülserin iyileşmesinde de önemli rol oynar.

6.Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır.

7.Üreme sistemi üzerinde olumlu rolü bulunup,cinsel gücü artırmaktadır.

8.Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.

9.Bağırsak Kanserinin oluşumunun en büyük sebeplerinden olan sindirim bozukluğunu   önleyerek, sindirim sistemini rahatlatmaktadır.

 


Kategori Bunları Biliyor musunuz? | Yorum yok »

Post a Comment