KIRKSU YAYLASI

10 Ocak 2011 – 22:43 -

Yaz gelip de sarı sıcakların Çukurova’ya çöktüğü zaman, çatlamış toprakların yağmuru yuttuğu, çiçeklerin arıları çektiği gibi, yaylalar da çeker Çukurova insanını bağrına. Sayıları yüzleri bulan Toros  dağlarındaki serin, soğuk sulu yaylalar şenlenir, dolup taşar yaz boyunca. Çocuk ve kuş sesleri dalga dalga yayılarak yankılanır dağlarda.Çukurova’daki yerleşik düzene geçmiş köy, kasaba ve kentlerde oturan kimi insanlar yaz mevsiminde bu yaylalara çıkarlar. Bu sayfiye ve dinlenme yerlerinde Çukurovanın sarı sıcağından ve sivrisineğinden uzak bir yaşam sürerler yaz boyunca.Geben Beldesine bağlı olan Kırksu yaylasıda bunlardan birisidir.Köyümüz sakinlerinden birçoğu yazları bu yaylaya göç ederler.Kırksu yaylası Kadirli ilçesine 80km.mesafede olup Andırın ve Geben beldesini takiben gidilebildiği gibi Kadirli,Avluk, Yoğunoluk,Tahta, Çokak istikametinden de gidilebilmektedir.Andırın ve Geben yolu asfalt olup Geben beldesinden yol ayrılmakta,yaklaşık 8km.stabilize yolu müteakip Kırksu yaylasına ulaşılmaktadır.Yol boyunca Kırksu deresi kenarında piknik alanları bulunmaktadır.Kırksu yaylası 1400- 1500m. yükseklikte bir vadi içerisinde yer almakta ve çam ormanları ile kaplıdır.Vadinin her iki yanında yüzlerce soğuk sulu  pınarlar çıkmaktadır.Su kaynakları yönünden çok zengin olan Kırksu yaylası mevcut su kaynaklarıyla Geben ovasında yüzlerce dönüm arazinin sulanmasına imkan vermektedir.Yaylacılar  yayla sezonu boyunca çadırda kalmaktadırlar.Yaylada  yaşayan yerli vatandaşlar 8-9 ay burada yaşarlar.  Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte yayladan ayrılırlar.Yerli vatandaşlar yaz boyunca bahçelerinde  elma, kiraz,fasulye yetiştirmektedir.Mevsimin son kirazı buralarda yetişmektedir.Yaylada elektrik bulunmamaktadır.Telefon yüksek bölgelerde çekmektedir.Kırksu yaylasının yakınlarından Bakü,Tiflis,Ceyhan petrol boru hattı geçmekte ve ham petrol pompa istasyonu bulunmaktadır. Bu bölge eski tarihlerde de ulaşım yolu olarak kullanılmıştır.Özellikle iç Anadoludan gelen kervanlar Göksun ,Geben,Andırın,Kadirli-Karatepe ve oradan da Kastabala ve Osmaniyeden Suriye istikametine gittiği bilinmektedir. Ayrıca 1nci Haçlı seferinde haçlı ordusunun bu güzergahı kullandığı  tarihçiler tarafından ifade edilmektedir. Bu bölgedeki ulaşım yolları üzerinde bulunan kaleler bu bölgenin tarihsel önemini göstermektedir.


Kategori Yaylalar | 2 Comments »


2 Responses to “KIRKSU YAYLASI”

  1. By MEHMET SABAPLI on Kas 30, 2011 | Reply

    sayin yazar, bu guzel yaziyi yazma zahmetinde bulunurken aceba neden buranin nereye ait oldugunu yazma zahmetinde bulunmadiniz… kirksu nun geben kasabasina ait oldugunu soylemek zor mu geldi… sizden ricam bu tur bilgilendirmeler yaparken biraz hassas olunmasini rica ederm…

    saygilar

  2. By vayvayli on Ara 1, 2011 | Reply

    sayın hemşerim mehmet bey yorumunuz için teşekkür ederiz.Kırksu yaylasının güzelliği karşısında yazacaklarımızı unuttuk.yazımızın içerisine ilave bilgi yazdık .sitemizin diğer bölümleri için görüş,öneri ve yorumlarınızı bekleriz…

Post a Comment