SUSAM(KÜNCÜ)BİTKİSİ

10 Ocak 2011 – 23:14 -

Tohumlarından yağ çıkarılan değerli bir tarım bitkisidir. Anayurdunun Asya  ya da Doğu Afrika olduğu sanılan bu bitki çok eski çağlardan beri yetiştirilir. Susam üretiminin yaygın olduğu günümüzde en önde gelen susam üreticileri Sudan, Venezuela, Hindistan Nijerya, Çin, Meksika ve Birmanya’dır. Türkiye’de ise susam başlıca Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilir, en çok ürün Şanlıurfa ilinde yetiştirilmektedir.Susam ortalama 50-250 cmarasında boylanabilen bir yıllık bir bitkidir, bu yüzden her büyüme mevsiminin sonunda kurur ve ölür. Susamın bazı çeşitlerde dallanabilen dik gövdesi koyu yeşil, ince uzun yapraklar taşır. Yapraklarının kenarı düz ya da dilimlidir. Beyaz ya da pembemsi çiçekleri solduğunda yerine kapsül tipi meyveler oluşur. Meyvelerin içinde çok sayıda beyaz, minik, yağlı tohum bulunur.Tohumlardan çıkarılan sıvı yağ başlıca yemeklik olarak, ayrıca sabun, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılır. Küspesinden ise hayvan yemi olarak yararlanılır. Bazen ekmek ve pasta gibi unlu besinlerin üstüne serpilen susam tohumlarından tahin ve tahin helvası da yapılır. Simit’in vazgeçilmez baharatıdır. Susam ayrıca  tahinin ana maddesidir.Köyümüzde daha önceleri bolca yetiştirilen susam bitkisine Küncü de denilmektedir.Yetiştirilen susam bitkisi elle kökünden çekmek suretiyle toplanır.Toplanan susamlar 15-20cm. çapında top yapılır bu toplara Kümül adı verilir . Kuruması için birbirlerine dayamak suretiyle piramit şekline getirilir.Kurumayı müteakip tek tek sopayla vurmak suretiyle çırpılır.Çırpılan susamlar elenerek kullanıma hazır hale getirilir.

SUSAM’IN FAYDALARI

1.İçinde yoğun miktarda demir bulunduran susam yağının kansızlık problemi çeken insanlara son derece iyi geldiği bilinmektedir.
2.Son dönemlerde yapılan araştırmalar sonucunda susam yağının bağırsak kanseri başta olmak üzere pek çok kansere iyi geldiği tesbit edilmiştir.
3.Susamın aynı zamanda beyin ve sinir hücrelerinin yararına bir madde bulundurduğu belirlenmiştir.
4. Müshil etkisi vardır. Bağırsakları yumuşatır.
5.Şeker hastalığına faydalıdır.
6.Yaralarda iyileştirici özelliği vardır.
7.Romatizma ve selülitlerde faydalıdır.
8.Muhtelif cilt sorunlarında kullanılabilir.
9.Susam yağının cilde sürülmesinden sonra güneş ışığı altında uzun süre bozulmadan kalabilir. Böylece cildin yaşlanmasını engellenir.
10.Mantar enfeksiyonlarında kulanılmaktadır.
11.Kaş, kirpik ve saçları gürleştirici etkisi vardır. Doğrudan saç diplerine ve tırnaklara tatbik edilebilir. Saçlar bu yolla güçlenir ve beslenir. Özellikle kepekli ve mantar enfeksiyonlu saçlara çok iyi gelir. İçindeki kalsiyum dolayısıyla, vitamin eksikliği olan ve kırılan tırnakların dostudur.


Kategori Bunları Biliyor musunuz? | 1 yorum »


One Response to “SUSAM(KÜNCÜ)BİTKİSİ”

  1. By kadir hatay on Eki 19, 2012 | Reply

    bana 5 ton küncü lazım nasıl tedarik edebilirim yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
    iletişim bilginize ulaşamadım

Bu yazı için yorumlar kapalıdır..